Bedrijfsbezoek AZ Herentals - Nederrij 133 - Herentals

Bedrijfsbezoek AZ Herentals - Nederrij 133 - Herentals

Bedrijfsbezoek AZ Herentals - Nederrij 133 - Herentals

Start:donderdag 17/05/2018 07:45

Download deze afspraak rechtstreeks in uw digitale agenda

To Walk Again, de stichting van Marc Herremans die zich inzet om de levenskwaliteit van mensen met een fysieke beperking te verbeteren, opent haar eerste REVAlution Center op de 6de verdieping van het Algemeen Ziekenhuis Herentals.

Het REVAlution Center is voor To Walk Again een gigantische stap vooruit. De stichtende partners, TWA vzw, AZ Herentals, Orthopedie Van Haesendonck en Thomas MoreMobilab, realiseren hiermee hun vooropgestelde droom. ‘Op onze vorige locatie was de ruimte beperkt’, vertelt Kristel Gevaert. ‘Per week konden we bijvoorbeeld maximum vijfentwintig personen laten stappen met een eksoskelet. Hierdoor moesten we heel wat mensen teleurstellen. In het nieuwe centrum verdubbelt dit aantal en kunnen we daarnaast nog professioneler werken’. De naam REVAlution -  de winnende suggestie na een wedstrijd bij het grote publiek – dekt dan ook perfect de lading. ‘Ons centrum staat voor revolutionaire revalidatie’, legt Kristel Gevaert uit. ‘We kiezen voor een zeer innoverende benadering. We integreren hoogtechnologische apparatuur in de behandeling, om zo het bewegingsaanbod voor mensen met een fysieke beperking aanzienlijk te verbreden. Ons land telt veel gerenommeerde revalidatiecentra, maar er is een tekort aan bewegingsaanbod en paramedische opvolging na een intensieve periode van herstel. REVAlution betekent tegelijk ook dat To Walk Again haar concept en methodiek voortdurend aanpast op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en op maat van iedere persoon.’ 

Daar waar de klassieke revalidatie focust op compensatie van verloren functionaliteiten gelooft To Walk Again ook dat er echt herstel mogelijk is op niveau van de zenuwbanen en de hersenen. ‘In dat opzicht wil dit nieuw centrum ook gericht haar klinische omgeving en haar patiënten laten deelnemen aan vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek’, zegt Kristel Gevaert. ‘Onderzoek helpt aantonen dat het mogelijk moet zijn om mensen met een verlamming opnieuw te laten stappen. In die zin is er nu al onderzoek en is er ook (inter)nationale belangstelling vanuit verschillende universitaire onderzoekscentra om met ons samen te werken’. ‘AZ Herentals verwelkomt met genoegen To Walk Again en REVAlution en wil heel graag investeren in hoogtechnologische en gespecialiseerde zorg voor patiënten met problemen in hun mobiliteit, en dat gaat van topsporters tot en met personen met zeer ernstige verlammingen’ geeft Rudy Van Ballaer, algemeen directeur van het AZ Herentals, aan. Dr. Toon Claes, medisch diensthoofd orthopedische heelkunde binnen het AZ Herentals en bouwer van het project, stelt dat ‘topsporters met een ernstige blessure en mensen met verlammingen in feite eenzelfde achtergrond en eenzelfde doelstelling hebben: beiden willen vooruit en beiden hebben eenzelfde spirit tot heling. Het is onze uitdaging om beide groepen, en ook alles er tussenin, zo goed mogelijk te helpen met het uiteindelijk doel om terug perfect te kunnen functioneren, in het beste geval zelfs beter als vòòr het letsel.’ Patrick Wijns, CEO van OVH, vult tenslotte aan dat het centrum ook de ideale omgeving is waar orthesepatiënten de nieuwste technologie op vlak van orthesen en prothesen kunnen testen en leren  gebruiken.

Inschrijven

Login om in te schrijven voor dit agenda item